Mielenterveysyhdistys Etappi ry
15.6.2022

Bon appétit, elämännälkäiset!

Virikkeiden, sosiaalisen kanssakäymisen ja kulttuuritarjonnan rajoitetuksi tuleminen korona-aikaan on ajateltavissa eräänlaiseksi nälänhädäksi, jossa puutettaan ovat huutaneet esimerkiksi sosiaalisen kanssakäymisen ja kulttuuristen elämysten kaltaiset henkiset tarpeet ruumiillisten sijaan.

Me Etapissa olemme viriketoimintamme kiihdyttämisen muodossa tietoisesti yrittäneet ikään kuin ottaa takaisin sitä kaventuneisuutta, jota korona-ajan rajoitukset niin meidän arkeemme kuin yhteiskuntaan yleensäkin toivat. Koronatilanteen helpotuttua mahdolliseksi onkin tullut nauttiminen laajemmalla skaalalla myös talon ulkopuolisesta toiminnasta: lisäksi ja asukkaidemme iloksi myös päivätoiminnot ovat nyt toteutuneet katkoitta.

Mennyt kevät Etapissa on siis ollen ollut retkien täyteinen, kun olemme kansoittaneet kevätpäiviämme reissuilla mm. Roihuvuoren Kirsikkapuistoon ja Kiasmaan ARS22-näyttelyyn.

Kukkaloistoa Roihuvuoren Kirsikkapuistossa.

Puut, nykytaideteokset ja, ennen kaikkea, elävän elämän syke ovat tuntuneet juuri sellaiselta raikkaalta ilmalta, jollaista olimme kaivanneet hengitettäväksemme korona-ajan ummehtavan eristyksen jälkeen.

Erityiskiitos ihanalle ja toimeliaalle sosionomiopiskelijallemme Emilialle osallisuudesta, muun muuassa, näiden retkien järjestämiseen!

Pallon lumoissa

Retkien lisäksi myös viriketoiminnassamme on otettu – kirjaimellisesti – uusia askelia. Siinä missä jalkapallo tuli lanseeratuksi virikeohjelmistomme osaksi viime vuonna, on tänä keväänä vuorossa ollut koripallo, jota olemme usein käyneet pelaamassa läheisellä kentällä!

Urheilu on muutenkin ollut meille ajankohtainen teema, kun eräs asukkaamme on aloittanut jalkapalloharrastuksen ja toinen jatkanut sitä talvitauon jälkeen.

Ulkoilla olemme ehtineet myös mm. grillauksen muodossa, kun viime kesänä hankittu uusi grillimme vihittiin käyttöön pihatalkoiden yhteydessä toukokuun lopussa. Grillikauden sinänsä olimme kuitenkin ehtineet tempaista käyntiin jo hyvissä ajoin vappuna: uusi grillimme oli tuolloin vielä käyttöön ottamaton ja sitä sijaistamaan eräs grillaamiseen vihkiytynyt asukkaamme halusi tuoda lainaan oman pallogrillinsä!

Etapin uusi grilli on saanut tulikasteensa (sic!).

Vappugrillauksen yhteydessä, samoin kuin aiemmin keväällä kahden asukkaamme aloittaessa yhdessä chilienkasvatuksen, todistimmekin jälleen asukkaidemme itseohjautuvaa panosta arkemme rikastamisessa.

Persoonallisten voimavarojen tunnistetuksi tuleminen ja aktiviseksi tekeminen ovat kuntouttavan mielenterveystyön kovaa ydintä, joka tämänkaltaisissa, kuntoutujien sisäisen motivaation ainulaatuisen heräämisen hetkissä saavuttaa täyttymyksensä: kun toimintaan on sitouduttu ulkoisesta motivoinnista riippumatta, henkilökohtaisuuden voimalla, kuntoutujien oman energian vyöry suistaa ohjaajien roolin statistin sijalle.

Moottoritie on kuuma

Korona-ajan myötä uudelleen avautuneen ulkomaailman kunniaksi tämä päivitys keskittyy olemaan sen kuvakollaasi: todistajanlausunto ihmisen kodin ulkopuolisesta todellisuudesta, jossa vierailu auttaa entistä enemmän arvostamaan myös kodin seinien sisäisiä, tuttuja rutiineja.

Kiasman nykytaide oli kuin kosteuttava tippa koronan kuivattamille silmillemme.

Jos vertaamme, tämän päivityksen ingressiä lainaten, korona-ajan lohkomaa yhteiskunnallista ilmastoa omanlaiseensa henkiseen nälänhätään, silloin tämä kollaasi olkoon kuvakattaus juhla-ateriasta, jonka inhimillisen kulttuurin monipuolinen jälleen käynnistyminen on tuonut silmiemme ja sydämiemme ahmittavaksi.

Elämänpiirin laajeneminen on inhimillisen hyvinvoinnin kannalta merkityksellistä paitsi yleisesti myös ja erityisesti Etapin nuorten mielenterveyskuntoutujien asiakasryhmän kannalta, siis ollen heidän, joilla sairauden aiheuttama toimintakyvyn vaje saattaa usein tehdä kotoa lähtemisestä vaikeaa koronarajoituksista riippumatta.

Erityisesti viimeksi mainitusta syystä me Etapin ohjaajat olemme erittäin kiitollisia Kirsikkapuiston ja Kiasman-retkiemme runsaasta osallistuja-aktiivisuudesta, jonka toivomme jatkuvan yhtä vahvana nyt alkavan kesän riennoissamme ja koronasta vapautumisen alkuhuuman jälkeen!

Invaasiomme kohti ulkomaailmaa jatkuukin heti juhannusta edeltävänä torstaina 23.6., jolloin suunnitteilla on lähtö Östersundomin hevostalleille – toisintona sinne alkuvuonna tekemästämme ja myös edellisessä blogipäivityksessä mainitsemastamme retkestä!

Kesäterveisin,

Etapin ohjaajat

Tämän nykytaideteoksen yöllinen atmosfääri langetti mielissämme kontrastin kesän piteneviä iltoja vasten.

Kevättalkoiden kunniaksi hankimme paitsi uuden grillin myös nämä uudet pihakalusteet.

Kukkaloisto osataan myös Etapissa.

ARS22-näyttelyn teoksen pojan hymyssä näimme aivan kuin heijastuksen oman tyytyväisyytemme hehkusta, kun rajoitusten ajan jälkeen pääsimme marssimaan pulppuilevan ulkomaailman porteista.
Tietosuojaseloste
menu-circlecross-circle