Koala koostuu joukosta nuoria aikuisia, joita kiinnostaa yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja mielenterveysteemat. Koalan toiminta perustuu kokemusasiantuntijuuteen.
Hyödynnämme Koalan vaikuttamistyössä jäsentemme kokemuksia mielenterveyspalveluista ja arjessa pärjäämisestä. Toiminnan ajatuksena on muuttaa vastoinkäymiset työkaluiksi. Ryhmän tarkoitus ei ole toimia terapiana, vaan ideoida tapoja vaikuttaa yhteiskuntaan ja sitä kautta mielenterveystoipujien elämään. Koala-toiminnan perimmäisenä tavoitteena on poistaa mielenterveyden häiriöihin liittyviä ennakkoluuloja.
Tervetuloa ryhmäämme pohdiskelemaan ja suunnittelemaan vaikuttamistoimintaa! Erityisen arvokasta olisi, mikäli haluat jakaa omakohtaisia näkemyksiä. Olemme kaikki omien kokemuksiemme parhaita asiantuntijoita, meidän keskuudessamme ei esimerkiksi diagnooseja kysellä.
KUKKUU-HANKE: Kuka
kuuluu – kuka kuuntelee?
Kukkuu on 18-35 -vuotiaiden nuorten aikuisten äänitorvi, ajatusten alusta ja kanava tulla näkyväksi mielenterveyteen liittyvistä kokemuksista.
Nuorten hyvä elämä -tutkimuksen (2022) mukaan nuoret aikuiset kokevat, ettei nuorten ääni kuulu yhteiskunnallisessa keskustelussa riittävästi.
Kukkuu -hankkeessa vahvistetaan nuorten aikuisten mielenterveysteemaisen kokemusäänen näkymistä ja kuulumista yhteiskunnassa. Hankkeessa ideoidaan ja toteutetaan mielenterveysaktivismia ja kokemusviestintää yhdessä 18–35-vuotiaiden nuorten aikuisten kanssa. Työpajoissa ja tapaamisissa tehdään esimerkiksi kantaaottavia sarjakuvia, graffiteja, podcasteja, blogia ja videoita.
Lisäksi hankkeessa selvitetään eri puolella Suomea toimivien mielenterveysjärjestöjen tarpeita ja toiveita kokemusviestinnän kehittämiseksi. Näiden pohjalta hankkeessa kehitetään ja tarjotaan järjestöille koulutusta, työpajoja ja tukimateriaaleja osallistavan kokemusviestinnän kehittämiseen.
Koulutuksia kehitetään ja toteutetaan yhdessä nuorten aikuisten muodostaman kehittäjäryhmän ja viestintätutoreiden kanssa.
Kukkuu -hankkeen alkuperäinen nimi on Kokemus vaikuttaa -hanke (2022–2024). Hanketta rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA).
“Oon vuosia haaveillut ja pohtinut mun omakohtaisten kokemusten jakamista julkisesti, kun olin psykoosissa ja suljetulla osastolla. Haluan kertoa näistä aiheista, koska pidän tärkeänä, että näistä asioista pystyisi puhumaan avoimesti ilman häpeää, syrjintää ja leimaamista. Mielenterveyteen ei kuuluisi liittyä stigmaa.” (Magda, 27 vuotta)
“Aluksi, kun kerroin tarinaani, mua jännitti valtavasti. Olihan kyse kuitenkin hyvin henkilökohtaisista asioista... Jälkikäteen olin tyytyväinen omaan suoritukseeni ja koen, että ylitin itseni...Mulle on tärkeää murtaa stigmaa mielenterveysongelmiin liittyen, ja siksi halusin avoimesti tuoda esiin omaa historiaani mielenterveysongelmien kanssa.” (Maya, 27 vuotta)
YHTEYSTIEDOT
Tavoitat hankkeen työntekijät WhatsAppissa, puhelimitse, sähköpostilla sekä Instagramin kautta.
Emma Auvinen, viestinnän suunnittelija, 041 317 4578, [email protected]
Liina Kahelin, hankekoordinaattori, 044 979 3708, [email protected]
Instagram: @kukkuuhanke
Kotisivut: https://www.koalaryhma.fi/kukkuu-hanke/