Mielenterveysyhdistys Etappi ry
30.8.2020

Tsänssi on hyvän olon kahvila – ”ole juuri sellainen kuin olet”

Etappi ry. on ylläpitänyt Tsänssi-hävikkiruokakahvilaa jo vuodesta 2018 lähtien. Tsänssi-kahvila muutti vuoden 2020 alussa Hakaniemestä Bulevardille, kahvila on Hietalahden Tilajakamon tiloissa vanhassa Teknillisen korkeakoulun rakennuksessa.

Tsänssi-kahvila toimii hävikkiruokaperiaatteella – kaikki ruoka on kauppojen hävikkiruokaa, josta Tsänssin työntekijät loihtivat maistuvaa lounasta, jota on tarjolla kahvilassa maanantaista torstaihin. Lounas ei ole myöskään hinnalla pilattua, vaan 5 euron hintaan saa runsaan lounaan ja jälkiruuan. Tsänssi-hävikkiruokakahvilassa kaikki ruoka käytetään hyödyksi! Jos jotakin jää yli, jaetaan loput ruoat perjantaisin tarvitseville.

Kahvipöydän tarjontaa Tsänssissä.

Mutta Tsänssi on myös enemmän kuin kahvila; se on kohtaamispaikka, jossa erilaiset ihmiset ja kulttuurit kohtaavat ja tutustuvat toisiinsa. Tsänssissä on ollut työskentelemässä, työkokeiluissa ja harjoitteluissa monia eritaustaisia ihmisiä, ja Tsänssiin ovat kaikki tervetulleita. Tsänssissä on järjestetty myös monikulttuurisia tapahtumia ja suunnitteilla on mm. taidetyöpajoja ja muuta toimintaa. Kun kyseessä on voittoa tuottamaton yhdistys, ei toiminnalla ole järin suuria resursseja. Silti Tsänssi-kahvila on pystynyt tarjoamaan monille tärkeän kohtaamispaikan, työn ja koulutuksen ulkopuolella oleville toimintaa ja mahdollisuuden päästä eteenpäin elämässä.

Tsänssin hävikkiruokakahvilan sisustusta.

Tsänssi-kahvilatoimintaa pyörittävä Sari Svarts kertoo rakastavansa työtään, hän tekee sitä sydämellä. Työssään hän tuntee vastuuntuntoa, ja välittämisen tunne kahvilaa kohtaan on koko ajan kasvanut. Hän kertoo Tsänssissä työskentelyn piristäneen myös hänen mielialaansa. Moni Tsänssissä on myös avautunut Sarille omista vaikeuksistaan ja aroistakin asioista, luottamus on syntynyt monen ihmisen kanssa, jotka ovat Tsänssissä olleet.

Eikä ihme, Sarin kanssa keskustellessa tulee sellainen tunne, että hän oikeasti kuuntelee ja hänelle voi puhua kaikesta. Rohkaiseva ja kannustava asenne ovatkin hänen mukaansa tärkeintä. Hänellä on paljon elämänkokemusta, omakohtaista kokemusta romanikulttuurista ja siitä, kun on ollut tukahdutettava omia tunteita, eikä ole ollut ketään kenelle puhua. Sari sanoo: ”Jos musta vain on apua, niin annan nuorille tukea!” On tärkeää kokea tulevansa kuulluksi, ja Sarin oma kokemus auttaa nuoria avautumaan vaikeistakin asioista. Hän on myös huomannut monia yhtymäkohtia eri kulttuurien ja eri taustaisten ihmisten käsitysten välillä, mikä edesauttaa ymmärrystä ja luottamusta. Lisäksi Tilajakamon tiloissa työskentelevät taiteilijat tuovat soppaan vielä oman mausteensa, ja Sarin mukaan talossa tapaa todella mielenkiintoisia, erilaisia ihmisiä. Hän tuntee olevansa osa yhteisöä ja kertoo, että kaikki ovat ottaneet hyvin vastaan.

Tsänssi on hyvän olon kahvila. ”Ole juuri sellainen kuin olet”, Sari kuvailee; ”tässä talossa ei katota naamaa, täällä on vapaasieluisia ihmisiä. Hyväksytään kaikki juuri sellaisena kuin on.” Tsänssissä ihmiset oppivat toisiltaan ja toistensa kulttuureista, oppivat ymmärrystä ja suvaitsevaisuutta. Sarin mukaan monella Tsänssissä on ollut taustalla myös tunne siitä, ettei kuulu yhteiskuntaan, että on ulkopuolinen, esimerkiksi rikostaustaisilla. ”Kaikki tekee virheitä. Elämä on oppimista!”, Sari sanoo.

Sari on itse oppinut Tsänssissä olevansa sinnikäs, hän ei luovuta helpolla. Vaikka välillä oli uhka, että Tsänssi-kahvila joutuisi laittaa luukut kiinni, niin se saatiin pidettyä pystyssä keksimällä uutta, ruvettiin leipomaan pullaa. Sari on ylpeä siitä, että Tsänssi on pysynyt pystyssä. Ja sietääkin olla! Tsänssi-hävikkiruokakahvila on ainutlaatuinen paikka, jossa saa olla oma itsensä.

Tervetuloa Tsänssiin!
Tietosuojaseloste
menu-circlecross-circle