Mielenterveysyhdistys Etappi ry
7.2.2022

Vuodensivu tuoreista lehdistä punottu

Niin kuin vuoden 2022 osalta on kääntynyt ajanlaskun tuore lehti, on meillä Etapissa vuoden 2022 alku ollut uusien virikkeiden aikaa.

Talviliikuntapäivänä 20.1. kävimme kolmen urhoollisen asukkaan ja kahden ohjaajan voimin pelaamassa hankifutista läheisessä puistossa. Päivän yhteyteen suunniteltu pulkkailu peruuntui, koska sille sovittu säävaraus kävi toteen riittämättömän lumitilanteen muodossa.

Olosuhteiden herruus

Hankifutispäivän kaava oli suoraan kuin valmistelluimmistakin jalkapallotreeneistä: aloitimme tuokion lämmittelyharjoitteen muodossa palloa vapaasti syötellen siirtyäksemme sitten höynään, jossa yksi osallistujista ringin keskellä yritti katkaista muiden pelaajien yllä pitämää syöttöketjua.

Jalkapallonpeluun kannalta onneksi mutta pulkkailun kannalta valitettavasti lunta ei talviliikuntapäivänämme ollut aivan niin ylenmäärin kuin tässä yksikkömme etupihalta, Valtteri-myrskyn jälkimainingeissa taltioidussa näkymässä.

Alkulämmittelyn jälkeen siirryimme peliin, jossa maalien virkaa toimittivat peliareenana olleen leikkipuiston keinutelineen tolpat sekä puistonpenkki. Kentäksi valikoitui sopivan paksuluminen kaistale keskellä puistoa, jonka jäiset reunat rajasimme kentän ulkopuolelle välttämättömistä turvallisuussyistä.

Otteluraportti: Etapin Derby

Kiihkeässä ja tapahtumarikkaassa ottelussa molempien joukkueiden painostus- ja hallintajaksot vaihtelivat kosolti. Ottelun, joka oli sovittu pelattavan kymmeneen maaliin saakka, tasaisen virtauksen enteilemän mukaisesti tasatilanteessa edettiin aina lukemiin 9-9.

Englantilainen ex-jalkapalloilija Gary Lineker on saattanut jalkapalloilevan ja muunkin maailman tietoisuuteen lentävän lauseen, jonka perimä ulottuu Englannin silloiselle Länsi-Saksalle kärsimään kirvelevään tappioon vuonna 1990: ”Jalkapallo on yksinkertainen peli. 22 pelaajaa taistelee 90 minuuttia pallosta ja lopulta Saksa voittaa.”

Kymmenennen ja ratkaisevan maalin synnyttyä Etapin derbyssä tämän päivityksen laatija lainasi erästä toista urheilumaailmassa toisinaan käytettyä fraasia siitä, että ”parempi ei aina voita”. Lausahduksen tarkoitusperä ei kuitenkaan tällä kertaa ollut huonon häviäjän defenssi vaan yksin hyväntahtoisen humoristinen hengennostatus, jonka kaikki osallistujat viiveettä ymmärsivätkin: onnittelut voittajille sekä kaikille yhteisestä osallistumisesta olivat yhtä reiluja kuin itse peli!

Jalkapallopelin sääntöjen vastaisesti päätimme tuokion rangaistuspotkukilpailuun, vaikka peli ei ollut päättynyt tasan saati mennyt jatkoajalle.

Yhteisen iltapäivän päätteeksi palasimme virkistyneinä Etappiin ruokailemaan hyvin ansaittuja laskiaispullia, jotka ohjaajakollega oli iloksemme leiponut.

Talviliikuntapäivän ja laskiaispullien jälkeen erikoispäiviemme listalla on ehtinyt olla edustettuna lauantaina 5.2. vietetty J.L. Runebergin päivä, jolloin herkkupöydän kattauksessa olivat paikkansa ottaneet teemanmukaiset runebergintortut.

Aktiivista olemista olohuoneessa

Tämän päivityksen laatijaa ei päivässä jäänyt harmittamaan muu kuin varautumattomuus pelin vauhdikkuuteen, jonka keho sai vastaanottaa odottamattoman hikoilun muodossa: näin ollen puutteellisesti varautunut ohjaajaparka joutui elämään lopun työpäivästä ilman vaihtovaatteita, jotka ilman muuta olisi varannut mukaan, jos vain olisi etukäteen aavistanut pelin todellisen tuoksinan!

Uusvanhana viriketoimintona olemme alkaneet järjestää Mielenterveyden keskusliiton Olohuoneen osallistujat -taukojumppia. Olohuoneen osallistujat on kahdeksan jumppavideon mittainen sarja, jossa uusi video julkaistaan kertaviikkoisesti tammikuun puolestavälistä lähtien. Tähän haastekampanjaan osallistuimme jo viime vuonna ja hyvien kokemusten innoittamina olemme mukana jälleen. Jumpat pidetään säännöllisesti keskiviikko-iltojen viriketuokioidemme kalenteripaikalla.

Taukojumpista olemme myös, Olohuoneen osallistujat -haastekampanjan konseptin mukaisesti, keränneet ja saaneet aktiivista asukaspalautetta!

Tässä blogissa on monesti tervehditty ilolla Etapin opiskelijoiden mukanaan tuomia uusia, arkea rikastuttavia viriketoimintoja ja sitä kokonaista tuoretta näköalaa, jota normiarkemme ulkopuolelta tulevat toimijat voivat siihen parhaimmillaan tuoda.

Olohuoneen osallistujien haastekampanjaa koskee meidän ohjaajien näkökulmasta sama lahjan kokemus: vaikka me rakastamme olla itseohjautuvia, luovia ja kyltymättömiä toimintamme kehittämisen suhteen, kuinka ihanaa sittenkin on ajoittain saada arkeen ideapaketti, jonka joku toinen on suunnitellut, koonnut ja koristellut!

Olohuoneen osallistujat on, lisäksi, kytköksissä yhdistyksemme statukseen Mielenterveyden keskusliiton jäsenjärjestönä, jollaisena meitä on haastekampanjaan osallistettu.

Hevosvoimia ja hyvää vointia

Viimeisin aluevaltauksemme on hevosten maailma! Maanantaina 24.1. uusi, ihana ja ratsastamiseen jo pidemmällä ajalla vihkiytynyt ohjaajamme Lenita vei asiasta kiinnostuneet asukkaamme Östersundomin hevostalleille, jossa yhteistä aikaa vietettiin yli neljä tuntia! Hevosiin tutustumisen ohessa uskaliaat asukkaamme pääsivät myös ratsastamaan Lenitan turvallisessa ohjauksessa.

Tässä kuvassa Teitä tervehtii terapiahevosenamme toiminnut Armageddon a.k.a Doni!

Ratsastus, tunnetusti, toimii (myös Kelan kuntoutuspsykoterapiavaroin tuettuna) terapiamuotona, joka on vaikuttavaa esimerkiksi kehitysvammaisten, autisminkirjon, neuropsykiatristen häiriöiden ja mielenterveyskuntoutujien kuntoutujaryhmille. Meidän asiakasryhmäämme Etapissa ovat näistä viimeksi mainitut.

Monille mielenterveyskuntoutujille on leimallista sisäisen puheen negatiivisuus, ylikorostuminen ja hallitsevuus – ikään kuin koko maailman pakkautuminen oman pään sisään. On helppo ymmärtää, kuinka terapeuttista ja maadoittavaa voi heille olla hevosten kaltaisten viisaiden eläinten seura, joka tuo esimerkiksi kehollisuuden kokemiseen kokonaan uutta tarttuma-alustaa ja antaa turvallisen projektiopinnan kuntoutujan kivuliaaksi käyneelle sisäiselle todellisuudelle.

Eldis-nimisen orin olemus huokuu sitä viisautta ja rauhaa, josta me ratsastuokiomme aikana pääsimme yksityisesti osallisiksi ja jonka sukuinen terapeuttinen voima lienee tuttua useille ratsastusterapiaa hyödyntäneille tai hevosten parissa muutoin toimineille ihmisille.

Ratsastettaessa hevosen hahmo kantaa ihmistä fyysisesti, mutta tämä kantaminen on myös enemmän: hevonen kantaa ihmisen taakkaa ja kipuja, tuskia ja fantasioita, ulkopuolisuutta ja koko sitä maailmaa, joka ihmiselle itselleen on käynyt liian painavaksi. Parhaimmillaan hevonen on yhtä kuin korjattu yhteys tai parsittu lanka maailman ja siitä eristyksiin joutuneen ihmisen välillä.

Lopputalven ja alkavan kevään suunnitelmissamme uuden kokeileminen jatkuu: pöydällämme on, muiden muassa, museoretki ja kiipeilypäivä! Kiipeilyseinän askelmat olkoon silloin kuin etappeja, väliasemia joiden ohi ajetaan pysähtymättä: hevosrata meitä varten suunnitelluin estein tai maasta taivasta kohti poikennut junarata, jota pitkin puksutamme kohti tutkimattomien ryhmätoimintojen autereita edes luovuuden itsensä olematta rajanamme!

Tietosuojaseloste
menu-circlecross-circle